Nieuws PKV Muntendam e.o.

Lezingavond 2011

Onze jaarlijkse lezingavond werd dit jaar gehouden in de Menterne.
Ieder jaar proberen we een leuk en geschikt onderwerp uit te zoeken die zoveel mogelijk mensen binnen onze hobby aanspreekt. De laatste jaren hebben verschillende onderwerpen de revue gepasseerd , van roofvogels, diervoeders, ongedierte bestrijding en het bestrijden van bloedmijten. Dus u zult begrijpen dat het voor ons steeds moeilijker word om een leuk en leerzaam onderwerp uit te zoeken.
Als u een leuk en interessante idee heeft laat het ons weten.
Dit jaar hebben we een konijnen-hoenderkeurmeester uitgenodigd om ons iets te vertellen over het conditioneren van tentoonstellingsdieren en aansluitend een ras te bespreken.

Dhr. Bertus Lanting is inmiddels 37 jaar konijnenkeurmeester en heeft grote ervaring in het houden van konijnen. Zijn bevindingen wilde hij deze avond met ons delen.
Tijdens het conditioneren van zijn konijnen voelt hij zich meer een schoonheidsspecialist dan een konijnen fokker.
Er werden veel praktische tips door Dhr Lanting aangegeven, zo liet hij een aantal soorten tangen zien om de nagels van het konijn te knippen, een klein Duits tangetje voldeed aan de beste eisen.
Een leuke tip was om witte konijnen een dag voor het inkooien in te wrijven met yoghurt. Deze yoghurt de volgende dag er weer uit borstelen, dit komt de kleur ten goede.
Er werd stilgestaan bij de verzorging van de pels, natuurlijk kwam het verwijderen van witte haren bij donkere dieren aan bod. De dagelijkse verzorging(bestrijken) van de pels werd met behulp van de meegebrachte dieren uitvoerig voorgedaan. Door dit dagelijks te herhalen blijft de pels in conditie, dit bespaart tijd en werk met de tentoonstelling in het vooruitzicht.
Door de dieren af en toe een beetje oliehoudende zaden(lijn of witzaad) aan te reiken behoud je een mooie glans op de pels.
Dhr Lanting wijde nog iets van het programma af om iets te vertellen over inteelt(broer x zus) en lijnenteelt (vader x dochter of moeder x zoon) en de voor en nadelen van deze fok keuzes. Aan het eind van de lezing werden de meegebrachte klein zilvers van Albert Ludolphie door Dhr Lanting besproken.

Na de pauze was het woord aan Hendrik Timmer.
Dhr Timmer staat bekend om zijn zorgvuldige voorbereide power point presentatie‘s Hij begon zijn betoog over het verschil tussen conditioneren en toiletteren. Conditioneren doe je het gehele jaar door, het betekend je dieren in conditie te krijgen en houden.
Bijvoorbeeld in het voorjaar als de dieren eieren moeten produceren doe je dit door bijlichten en door het toedienen van goed uitgebalanceerde voeding.
Bij het grootbrengen van de kuikens zorg je er voor dat er niet teveel kuikens in een hok worden geplaatst dit komt de ontwikkeling van de dieren niet ten goede.
Ook de standplaats van het dierenverblijf kwam ter sprake, dit is van essentiële belang.
Plaats het hok als het mogelijk is op het zuid oosten i.v.m. regeninslag en zonlicht, voor een goede conditie hebben kippen zonlicht nodig. Ruimte in het hok is erg belangrijk voor de dieren, plaats nooit teveel dieren in een hok dit kan veel problemen veroorzaken zoals coccidiose of verenpikken.
Bij krielen kun je 3 dieren per m2 in een nachthok houden, in het buitenverblijf 2 dieren per m2. Bij hoenders kun je verstaan met 1 kip per m2 in het nachthok en 3 kippen 2 m2 in het buitenverblijf. Toiletteren is het verzorgen van de dieren alvorens ze naar een show toe gaan. Dit toiletteren verschilt per ras en kleurslag, zo vragen dieren met kuif, baarden of bevederde poten een intensieve verzorging dan dieren die deze eigenschappen niet bezitten.
Witte en lichtgekleurde dieren moeten voor een show worden gewassen. Dhr Timmer deelde ons allerlei trucjes mede om een dier zo optimaal op een show te krijgen. Dhr Huis had een aantal van zijn Groninger meeuwen meegebracht, deze dieren werden op een uitvoerige manier besproken. Als toegift kregen we een interessant verhaal over de 25 uren lange ontwikkeling van het ei.

Rond 22.30 uur was deze interessante avond ten einde en mocht onze voorzitter iedereen bedanken voor deze geslaagde avond.

Jonny WeverSponsoren PKV

JW BOUW

Boven Oosterdiep 125C
9641 JP Veendam
Tel.: 06-12712693
E-mail: info@jwbouw.nl


nedmag
Sponser van de Midden Groningen show 2022

nam