Nieuws PKV Muntendam e.o.

Hokkenbezoek 2012

Op zaterdag 26 mei 2012 werd door PKV Muntendam, in samenwerking met WPKC te Winschoten en Fivelingo te Appingedam, een hokkenbezoek gehouden. Bij de vooraankondiging van deze dag zou bij eventueel slecht weer deze dag verplaatst worden naar 7 juli 2012. Dit was echter niet nodig, sterker nog, beter weer konden wij ons deze dag niet wensen. Een droge en zonovergoten dag en een zeer aangename temperatuur.

De dag begon om 9.00 uur bij de familie Wever in Meeden waar we werden verwelkomd met koffie en thee en cake. Dhr. Wever heette een ieder welkom en het eigenlijke hokkenbezoek kon beginnen. Hier waren de Antwerpse Baardkrielen te bewonderen. Dat we hier met een topfokker te maken hebben bleek wel uit de vele prijzen die in de prijzenkast stonden. 'Je hoeft niet goed te zijn als je maar beter bent dan de rest' is de slogan die bij dhr. Wever op een tegeltje in de stal hangt. Het leuke van zo'n hokkenbezoek is dat, naast het bewonderen van de dieren en hun huisvesting, je ook weer de nodige kennis kan opdoen door het stellen van vragen. Naast de kippen waren er ook de witte (trouw)duiven; inzetbaar bij feesten en partijen. Ook de tuinliefhebbers kwamen bij de familie Wever aan hun trekken zowel op het gebied van de siertuin als ook de moestuin. En ook op dit vakgebied weer de nodige tips en informatie. Nooit geweten dat je met het koken van een knoflookteentje in water, je met dit mengsel van je luizenprobleem af bent wanneer je dit bij je rozen giet!

De dag begon met koffie, thee en cake

De prachtige tuin van de familie Wever

Het hokkenbezoek werd vervolgd en het volgende adres was die van de familie Jager eveneens te Meeden. Hier waren ook 2 diersoorten te bewonderen nl. de Duitse Rijkshoen en Koi karpers. Deze laatste categorie behoort weliswaar niet tot die van de kleindieren waar wij het zo druk mee hebben, maar trok wel ieders belangstelling. Schitterend om te zien hoe dhr. Jager de vijvers in zijn tuin had opgenomen en indrukwekkend de dingen die 'achter de schermen' waren gebouwd. Hele filtersystemen om het water te zuiveren en van zuurstof te voorzien. Vanwege het mooie weer kwamen de kleuren van de Koi karpers ook goed tot zijn recht.

De Koi karpers van de familie Jager; in alle maten en kleuren

En niet te vergeten de Duitse Rijkshoen in de kleurslag wit-zwartcolumbia

We verlieten Meeden en gingen op weg naar Midwolda, naar de familie Strijker. De duiven die hier gefokt en gehouden worden zijn Oud-Hollandse meeuwen. Ook hier is voor dit duivenras een prachtig onderkomen gebouwd met buiten-voliere. Dhr. Strijker vertelde ons dat het los laten vliegen van zijn duiven te risicovol is in verband met de roofvogels die in de buurt zitten. De familie Strijker woont nl. aan de rand van Midwolda nabij een stuk bos van Staatsbosbeheer. Een ongepland uitstapje naar dit stuk bos was toch heel leuk waarbij ook nog een bezoekje bij de buren werd afgelegd; een monumentale Oldambster boerderij opgetrokken volgens Zwitserse bouwstijl, thans in gebruik als hotel/restaurant/trouwlocatie. Veel elementen van deze boerderij stammen nog uit vroegere tijd. Hier werden vroeger Groninger paarden gefokt door de bekende Groninger Hermans Dijkstra. Ook dit neem je dan toch mooi even mee op zo'n hokkenbezoek-dag!

Het prachtige onderkomen van de Oud-Hollandse meeuwen

En de fokker vertelt.....

Ondertussen begon de inwendige mens te rammelen. Aangekomen bij de familie Blik te Scheemda deden we ons te goed aan de lunch. De belegde broodjes met koffie en thee vonden dan ook gretig aftrek. Bij de familie Blik waren sierduiven en (dwerg)hoenders te bezichtigen. Het aantal hoenders had hier de overhand. De hoenders hebben veel bewegingsruimte en een leuke vondst vond ik de kalverhokjes die als schuil- en overnachtingsplaats dienden. Voor de kippenfokkers onder ons genoeg te vragen en te zien.

Kalverhokje als schuil- en overnachtingsplaats

Jarenlange ervaring werd hier gedeeld....

De tocht ging verder richting Noordbroek. Hier woont de familie Lieth en hier worden grote witte Wyandotten gefokt. Bij aankomst zaten alle dieren in het binnenverblijf (zou het toch te warm zijn?). Dhr. Lieth joeg de dieren naar buiten zodat wij ze goed konden bekijken. Het is altijd weer een hele klus om ze spierwit op de show te krijgen, vertelt dhr. Lieth. Na het wassen van de kippen worden ze in een handdoek gerold en voor de kachel gelegd om te drogen. Dit proces kost best veel tijd zodat dhr. Lieth niet meer dan 4 dieren naar een show brengt.

Op de achtergrond het kippenverblijf met daar naastgelegen een fraaie moestuin

Het één na laatste bezoek was die aan de familie Kalk in Schildwolde. Voor de konijnenfokkers onder ons was dit het adres waar Papillons te zien waren. De Papillon is een middel-groot konijn die qua gewicht tussen de 2,5 en 3,5 kg mag wegen. Het konijn heeft een vriendelijk en attent karakter. Het konijn dankt zijn naam aan de vlindervormige tekening op zijn neus. Wat opviel waren de hokken waar menig konijnenfokker jaloers op zou kunnen worden, zo netjes en zo strak! Gewoonweg prachtig! Ook niet verwonderlijk als je hoort dat dhr. Kalk timmerman van beroep is. En ook bij de familie Kalk was wederom een schitterende tuin te bewonderen.

De konijnenhokken bij de familie Kalk gevuld met Papillons

De fraai aangelegde tuin van de familie Kalk

Eindbestemming van ons hokkenbezoek was in Appingedam bij de familie Scholte. Op duivengebied waren hier de zuid-Duitse Moorkoppen te aanschouwen. Een witte duif met zwarte kop en deels zwarte hals en zwarte staart. Verder was het Hollandse Hoen in de kleurslag zilver-zwartgeloverd in ruime mate aanwezig. Een niet eenvoudige kleurslag, vandaar dat er veel dieren gefokt worden.

Een aantal van de hoenders van de familie Scholte. En natuurlijk was daar ook de alvast keurende blik van dhr. Wever (naast fokker tevens keurmeester van kippen).

Aan alles komt een eind. Zo ook aan het hokkenbezoek. We kunnen terugzien op een zeer geslaagde dag met een diversiteit aan dieren, verblijven, en prachtige locaties. De dag werd besloten met een koud buffet, bij en verzorgd door de familie Scholte. Gezellig met elkaar eten, nakeuvelen over deze dag en over onze mooie hobby werd deze editie van het hokkenbezoek uiteindelijk besloten. Dank aan de mensen van de organisatie en aan de gastfamilies waar we een kijkje mochten nemen!

Een ieder liet zich het buffet goed smaken

Gezellig samen eten en nakeuvelen over deze dag en onze mooie hobby

Abel Schut, PKV MuntendamSponsoren PKV

JW BOUW

Boven Oosterdiep 125C
9641 JP Veendam
Tel.: 06-12712693
E-mail: info@jwbouw.nl


nedmag
Sponser van de Midden Groningen show 2022

nam