Nieuws PKV Muntendam e.o.

Hokkenbezoek Loppersum en omgeving -2017

Op zaterdag 8 juli 2017 werd weer een gezamenlijke activiteit georganiseerd door PKV Fivelingo, WPKC en onze vereniging. Ook dit jaar werden alleen verenfokkers bezocht om eventuele risico's op het mogelijk verspreiden van het RHD virus bij konijnenfokkers te voorkomen. Hopelijk is dit volgend jaar anders.

We begonnen in Loppersum waar we bij de fam. de Jong werden onthaald met koffie en gebak. Een prima start voor een hokkenbezoek. In de grote tuin met voldoende zit-mogelijkheden was er volop gelegenheid om elkaar weer te begroeten en de nodige nieuwtjes en informatie uit te wisselen. Maar natuurlijk ook om de dieren te bewonderen. De fam. de Jong fokt chabo's in de kleurslagen 'geel-zwartstaart' en 'wit-zwartstaart'. En natuurlijk geeft het houden van dieren in een mooi aangelegde tuin extra cachet aan het geheel.

Hokkenbezoek Loppersum1
we werden onthaald met koffie en gebak. Een prima start voor een hokkenbezoek

Deze editie van het hokkenbezoek was zo georganiseerd dat alle fokkers dicht bij elkaar woonden. In Loppersum of in de nabijheid van Loppersum. De volgende fokker was de dhr. Huis, de buurman van fam. de Jong. Dichterbij kun je het niet krijgen. Als groentekweker is dhr. Huis een bekend persoon in Loppersum. Nu hij dat beroep niet meer uitoefent heeft hij op de grond, waar vroeger de kassen stonden, ruime uitlooprennen gemaakt voor zijn ras de 'Groninger meeuw' (groot). De spanten van de kassen zijn hiervoor gebruikt. Op de bodem een bedekking met houtdelen om ook bij slecht weer de boel een beetje schoon en begaanbaar voor de dieren te houden.

Hokkenbezoek Loppersum2
ruime uitlooprennen gemaakt voor zijn ras de 'Groninger meeuw'

Aan de overkant van de straat woont de heer Timmer, fokker van japanse kwartels . De heer Timmer woont hier nog niet zolang. Het vorige huis met aanliggend grondperceel werd te groot om het te kunnen onderhouden. Maar op deze manier kan de hobby toch prima worden voorgezet. En vlak in de buurt van collega fokkers. Hoe mooi kun je het treffen.

Hokkenbezoek Loppersum3
Japanse kwartels in een prima conditie

Voor de volgende fokker bleven we in Loppersum. Een klein eindje met de auto naar het adres van de Fam. K. Hoeksema. Hier worden zowel welsumer krielen als ook wyandotte krielen gefokt. De laatsten in de kleurslag Columbia. Bijzonder fraai was ook de grote vijver met koi's en voor een mooi geluid in de tuin een volière vol zangkanaries. Zo ontdek je dat de liefhebberij voor dieren verder gaat dan alleen kippen. Een grote trouwe drentse patrijs liep tevreden bij alle bezoekers langs voor een aai en een knuffel.

Hokkenbezoek Loppersum4
de fraaie vijver van de fam. Hoeksema met op de achtergrond de volière vol zangkanaries

Loppersum werd verlaten en we koersten naar Zeerijp. Hier woont Petra Jansema. Ook Petra is op en top dierenliefhebster. Zij fokt grote new hampshire kippen en zeker niet onverdienstelijk getuige het predicaat van U97 die ze met een hen op een bondsshow wist te behalen. Ook het groninger paard heeft ze in haar hart gesloten. Ook het zelf kweken van kruiden en groente is een graag gedane bezigheid van Petra. En dit alles op een mooie plek aan de rand van Zeerijp met weids uitzicht over het uitgestrekte groninger land.

Hokkenbezoek Loppersum5
de grote new hampshires van Petra

Het hokkenbezoek werd vervolgens voortgezet naar de fam. Scholte te Appingedam om de middag daar te besluiten. Ondertussen werd het steeds zonniger en zo kwamen de hollandse hoenders in de kleurslag zwart-geloverd mooi uit op het frisse groene gras getuige onderstaande foto.

Hokkenbezoek Loppersum6
het hollands hoen in de kleurslag zwart geloverd

Onder het genot van een (gefrituurd) hapje en een drankje werd er nog even gezellig nagezeten. De heer Scholte greep deze gelegenheid aan om de certificaten van de competitie 'Topfokker 2016' aan de winnaars uit te reiken. Hierna was het tijd om weer huiswaarts te keren.
Al met al kunnen we terug zien op een zeer geslaagde middag waarbij het weer ons gunstig gezind was. Hartelijk dank voor het gastvrije onthaal van de fokkers waar wij een kijkje mochten nemen. Hokkenbezoek Loppersum7

dhr. Scholte reikt de certificaten uit

Fotoreportage hokkenbezoek 2017

Klik op een foto om een grote foto te bekijken


Sponsoren PKV

JW BOUW

Boven Oosterdiep 125C
9641 JP Veendam
Tel.: 06-12712693
E-mail: info@jwbouw.nl


nedmag
Sponser van de Midden Groningen show 2022

nam