Algemene informatie over Hoenders

Als u van plan bent hoenders te gaan houden, is het verstandig voordat u hoenders koopt, dat u zich eerst afvraagt welke ruimte u beschikbaar hebt en vervolgens een ras uitkiest die u mooi vindt. De mogelijkheden om te kiezen zijn te over. Onze hoenders zijn te verdelen in verschillende klassen: namelijk zware of vleesrassen, de middelzware of leg-vleesrassen, de lichte of legrassen.

Naast deze rassen zijn er ook nog de dwergrassen. Heeft u weinig ruimte dan kunt u het beste een trio krielkipjes aanschaffen. Op 1,5-2 m2 kunt u krielkipjes houden, terwijl u voor grote rassen op 1m2 per kip moet rekenen. Overweegt u te beginnen met het houden van hoenders, neem dan contact op met ervaren fokkers. Deze kunnen u van alles vertellen over uw nieuwe hobby.

Beginnende fokkers wordt aangeraden; koop uw fokmateriaal bij ervaren fokkers, die u aan goed fokmateriaal kunnen helpen. Begin vooral met goed materiaal. Adressen die u verder kunnen helpen staan in deze folder.
Heeft u een ras uitgezocht dat naar uw zin is, gaat u dan pas een hok bouwen. Vergeet echter niet eerst een bouwvergunning aan te vragen bij Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente. De voorschriften kunnen nogal eens per wijk en per gemeente verschillen.
Mag u bijgebouwen plaatsen, dan mag zonder bouwvergunning een hok gebouwd worden dat niet hoger is dan 1.50m en geen groter oppervlakte heeft dan 6m2. En niet van de openbare weg af zichtbaar is.

Het houden van hoenders kost u niet zoveel tijd als men denkt. Als u zorgt dat de hoenders een bak met meel of korrels, een bak met grit en fris, schoon drinkwater hebben, zijn ze tevreden en dankbaar.
Als u er bovendien voor zorgt dat ze wat te zoeken hebben in hok of ren, dan zijn ze de hele dag druk in de weer. Ook het schoonhouden kost weinig tijd, indien men het regelmatig bijhoudt.
Hoenders houden? Echt waar, een hobby waar u veel plezier aan kunt beleven.Sponsoren PKV

JW BOUW

Boven Oosterdiep 125C
9641 JP Veendam
Tel.: 06-12712693
E-mail: info@jwbouw.nl


nedmag
Sponser van de Midden Groningen show 2022

nam