Nieuws PKV Muntendam e.o.

Hokkenbezoek 2016

Een geruim aantal jaren organiseren de verenigingen WPKC, Appingedam en Muntendam een gezamenlijke dag. Na 2 jaar een workshop georganiseerd te hebben ging de voorkeur dit jaar uit om een aantal fokkers te bezoeken. Er werd besloten i.v.m. de heersende konijnenziekte geen konijnen fokkers te bezoeken, dit om eventuele risico`s uit te sluiten.



Ondanks de slechte weersvoorspellingen kwamen zaterdagmiddag 11 juni jl. 25 belangstellenden bij elkaar. Start was bij Jonny Wever te Muntendam.
Na ontvangst kon men hier de dieren bekijken.
Familie Wever is een jaar geleden verhuisd naar een nieuw adres in Muntendam, de hokken waren dus nieuw en stonden nog maar korte tijd in de verf.
Deze fokker heeft qua ruimte iets ingeleverd dan op zijn vorig adres, maar nog voldoende ruimte om zijn hobby naar behoren uit te oefenen.
Het hoofdras is de Antwerpse baardkriel. Hiernaast waren er witte postduiven (waar hij dit jaar eveneens mee wil gaan showen) en een aantal jonge Japanse kwartels te bewonderen.



Het tweede adres was bij fokker Tielko Koerts in Oude Pekela. Deze fokker houdt zich bezig met het fokken van Nederlandse Baardkuifhoenders in de kleuren Koekoek, Goudzwart gezoomd en de zeldzame kleur Tollbunt.
Tevens houdt Tielko zich fanatiek bezig om de kleurslag Koekoekpatrijs bij de Baardkuifhoenders te creëren. Hierbij maakt hij gebruik van Tollbunte dieren en dieren uit Polen.
Dit leverde vele kleurtjes en tekening patronen op, sommige dieren lieten de gewenste tekening en kleur al goed zien, maar er is nog een lange weg te gaan, iets waar de fokker overigens geen probleem mee heeft.



Het derde adres was die van familie van Wijk uit Alteveer. Naast een prachtig aangelegde vijver met kleurrijke koy karpers waren hier met name watervogels te bewonderen. Diverse rassen bevolkten de vijverpartijen o.a. Zaagbekken, Mandarijneendjes, Boom-eenden, en diverse Taling-soorten.
De fokker vertelde dat de eenden opvallend vroeg in de rui waren gegaan, wat de oorzaak hiervan was kon hij alleen raden, hij wijdde het aan het onstabiele weer.
Gevolg van het vroege ruien was dat het broedseizoen moeizaam verliep, de eendjes legden nauwelijks tot geen eieren.
De fokker maakte geen gebruik van een broedmachine, alles gaat via natuurbroed. Hij gebruikte hier grote zijdehoenders voor.



Als afsluiting van deze middag werd er een bezoek gebracht aan de Wyandotte krielen van fokker van de Heide te Onstwedde.
Wat een ruimte heeft deze fokker tot zijn beschikking. Een grote schuur met daarin al zijn gefokte kuikens. De hanen en hennen keurig gescheiden maar wel alle kleurslagen bij elkaar. Dit zorgde voor een bont kleurenpaneel. Met een ruime weide hadden de kuikens een zeer grote uitloopruimte tot hun beschikking, een lust voor het oog
Opvallend was dat er weinig overjarige dieren rondliepen , op een paar overjarige fokhanen na en een 5 tal hennen.
Kennelijk fokt en showt deze fokker uitsluitend met jonge dieren.



Na de innerlijke mens te hebben verzorgd werd deze gezellige en leerzame middag afgesloten. En.. De slechte weervoorspelling bleef gelukkig uit.





Het tollbunte Baardkuifhoen is een Duitse kleurslag van het Nederlandse Baardkuifhoen. De kleur is ontstaan in voormalig Oost-Duitsland

Meer foto's zijn te zien in deze bijlage.